Koneos blogg

7 IT-trender som snabbrörliga verksamheter bör ha koll på

Mia Åslander

7-it-trender.png

Det går inte en dag utan rubriker om att teknikutvecklingen är snabbare än någonsin, och att det nu är dags för IT-avdelningen att omdefiniera sitt uppdrag. Det framkallar säkert en känsla av villrådighet hos en och annan IT-chef, men läser man mellan raderna så finns det saker som återkommer. Läs vilka de röda trådarna är.

Många IT-chefer hämtar inspiration från Gartner, analysföretaget som producerar en avsevärt mängd rapporter om IT-branschens framtid. I början av november höll Gartner sin årliga konferens i Barcelona ("Gartner Symposium/ITxpo") och här är några av områdena som Gartner tycker man ska lägga extra fokus på. 

Trend 1: Kunden i virtuell och förstärkt verklighet

Enligt Gartners talare på konferensen blir den så kallade "customer experience" bara viktigare och viktigare. Kunderna kommer att finnas och vilja interagera med företagen på fler nivåer än tidigare. "Möt kunderna där de finns" har varit ett mantra ända sedan internet och sociala medier slog igenom. Men nu kommer de finnas även i en virtuell verklighet (virtual reality) och i en förstärkt verklighet (augmented reality). Pokemon Go är ett känt exempel som slog igenom i somras.

Hur mycket ett företag investerar i kundupplevelsen är enligt Gartners analyschef Peter Sondergaard ett tecken på hur allvarligt företaget ser på frågan. Gartner ser gärna att IT-frågor lyfts i projekt som har kundupplevelsen i fokus, till exempel genom att IT-chefen finns med i dessa.

Trend 2: Sakernas internet exploderar

Antalet uppkopplade enheter kommer att öka anmärkningsvärt de närmaste åren – Gartner tror på så många om 26 miljarder uppkopplade enheter inom fyra år.

Men Gartner tycker ändå inte att man ska stirra sig blind på siffrorna. Det som är viktigt är att alla uppkopplade enheter går att integrera i en plattform, inte deras antal.

Just integrationen kommer att kräva mycket arbete, och nästa generation av anslutna enheter behöver även teknisk expertis, inte bara mjukvara.

Trend 3: Högst IT-budget = störst chans till framgång

Det finns starka argument för att höja IT-budgeten: De företag som snabbast ökat sin omsättning det senaste året har enligt Gartner höjt sina IT-budgetar med i genomsnitt 4,6 procent, medan de företag det gått sämre för har i genomsnitt bara ökat 0,9 procent på inköp av hårdvara, mjukvara och för att omstrukturera sin IT-miljö. Europeiska företag har det senaste året höjt sin IT-budget med i genomsnitt 1,4 procent, globalt sett har budgeten ökat med 2,2 procent. 

Därför måste CIO:n enligt Gartner se till att IT-investeringar betraktas som en tillgång ("asset") och inte som en kostnad.  

Trend 4: Helhetsgrepp på alla aspekter av säkerhet krävs

Den allmänna ökningen av digitalt innehåll som produceras av företagen kommer att väsentligt förändra hur säkerhetsexperter tar hand om frågor gällande datasäkerhet. Experterna kommer att bli tillfrågade när det gäller digitala affärsbeslut, och måste samarbeta med IT-avdelningen för att kunna garantera företagets skydd mot IT-attacker.

Säkerhetsfrågor kommer att diskuteras i ledningsrummet, skriver Gartner och säkerhetsexperterna kommer att behöva avväga risk och säkerhet. Deras mål kommer att vara att balansera riskhanteringen inom ett företag med det ökande kundbehovet av lyhördhet och öppenhet.

Gartner är självklart inte det enda företaget som släpper rapporter som handlar om framtiden för IT-chefer. Det finns ett antal trender som har blivit ganska vedertagna så att flera företag har gjort enkäter och framtidsprognoser om dessa:

Trend 5: Nio-till-fem tillhör det förgångna

Det är dags för företagen att tänka om hur de definierar "normal" kontorstid. Enligt en ny undersökning från Careerbuilder säger de flesta kontorsanställda (59 procent) att den traditionella nio-till-fem-arbetsdagen snart är ett minne blott.

Tack vare den nya tekniken som gör det möjligt för anställda att logga in var som helst och när som helst har arbetsdagen blivit mycket mer utspridd för många. Nästan hälften av deltagarna i undersökningen (49 procent) avslutar dagens arbete utanför normal kontorstid, och nästan samma andel (45 procent) fortsätter att kolla jobbmejlen när de har lämnat kontoret.

Siffrorna ovan gäller den amerikanska marknaden, men ser med all sannolikhet likadant ut för svenska företag.

Trend 6: Artificiell intelligens blir allt mer intelligent

Tjänstemannajobb, speciellt de som i första hand handlar om transaktion av information, kommer stegvis att ersättas av artificiell intelligens, om man ska tro Techrepublic. Takten i detta kommer att ökas ju mer välutvecklad tekniken blir. Artificiell intelligens kan redan idag tolka mänskliga känslor och datorernas förmåga att förstå talspråk kommer att leda till en nästan problemfri interaktion mellan människa och dator. Med allt bättre kameror, röst- och ansiktsigenkänning, kommer datorerna mer träffsäkert förstå vilket känslotillstånd vi befinner oss i.

En annan utveckling som kommer att driva artificiell intelligens framåt är Convolutional Neural Networks, så kallad deep learning. Med detta menas att den artificiella intelligensen utvecklas på egen hand. Detta kombinerad med superdatorer kommer att göra den artificiella intelligensen allt mer intelligent.

Systemen lär sig och kan till slut ta självständiga beslut. 

Trend 7: Wearables ingår i arbetsvardagen

I framtiden kommer bärbar teknik, så kallade ”wearables” i allt högre grad ingå i arbetsvardagen, speciellt i företag där de anställda inte sitter vid skrivbord. Det skriver tidningen Entrepreneur. Transport- och logistikföretaget DHL lanserade ett projekt där personalen som lastade sjöfartygen hade på sig smarta glasögon. Det resulterade i en 25-procentig ökning av produktiviteten.

Just smarta glasögon förutspås bli den första bärbara tekniken som kan få ett genombrott i arbetsmiljön. Till exempel kan ambulanspersonal, kirurger och annan medicinsk personal som arbetar i en steril miljö gynnas av en enhet som sitter på armen och genom vilken de kan genomföra hands-free kommunikation. 

Sammanfattning

Visst är det så att teknikutvecklingen inom IT snurrar på högvarv, men det finns en del trender som känns igen från förra året eller åren dessförinnan. Till exempel har det länge talats om kundupplevelsen, en viktig punkt som många företag har hittat egna lösningar för, bland mycket annat för att stå sig bättre i konkurrensen om kunderna och kundernas bekanta och vänner.

Ladda ner vår rapport om detta eller läs om de 8 digitala sanningarna som gäller för IT-chefen år 2016 och framåt.

Ladda ner din guide här!

Topics: Tillväxt, Säkerhet

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen