Koneos blogg

Så undviker entreprenören de 5 största fallgroparna i uppstartsfasen

Mia Åslander

foretagare-koneo-244926-edited.png
Entreprenörer och företagsledare som är i färd med att starta upp en verksamhet kan göra många fel. Felaktiga bedömningar av konkurrensen, inifrån-och-ut tänk och dålig marknadsföring är bara några exempel. Att undvika dessa fel är inte enkelt, men det finns metoder för det och dem presenterar vi i denna artikel.

Misstagen som listas här skriver Per Öberg om på sajten företagande.se. Per är konsult för både etablerade företag och nyföretagare samt utvecklar affärsstrategier. Inlägget omfattar 60 punkter som jag rekommenderar som läsning för alla som vill lansera en tjänst eller en produkt. Per graderar punkterna enligt "riskfaktorer" och jag har valt de 5 punkter som har relativt hög risk (17 och högre). 

Fallgrop 1: Entrepenören förstår inte behovet av att vara unik

För att lyckas i affärer måste man vara unik - man ska vara bättre, billigare, ensam på orten eller ha bäst service och/eller unika produkter. Många företagare kopierar dock enbart en existerande idé, vilket kan leda till att man öppnar den tredje pizzerian på gatan. Förklaringen till detta är dålig omvärldsbevakning.

- Man är ganska lomhörd och tar inte in tillräckligt med fakta, samt slarvar med omvärldsbevakning och research. Man är alltså lite naiv, och söker inga svar på sina egna teser, säger Johan Martinsson, VD och delägare hos managementkonsultbolaget Madicon och VD för intresseorganisationen Svensk Franchise i vår rapport Från frö-stadiet till mognad och exit.

Lösningen: En grundlig faktainsamling. Företagaren bör lista alla tillgängliga siffror och göra en ordentlig analys. Om faktainsamlingen sker manuellt eller digitalt, är inte viktigt. Men i ett Excel-ark blir listan översiktlig och lättare att filtrera.

Fallgrop 2: Entrepenören har ingen affärsplan

En affärsplan innehåller affärsidén och dess unika erbjudande, tidsplan, planer för riskhantering och budget. Utan affärsplan blir det svårt att utveckla en idé och testa den teoretiskt utan att förlora riktiga pengar.

Lösningen: Ett ordentligt förarbete. Dokumentet med affärsplanen behöver arbetas igenom, diskuteras och revideras. Ju tillgängligare det är, desto bättre. Tillgänglighet skapas på bästa sätt digitalt, så det är bara att starta upp datorn och spara affärsplanen i molnet.  

Fallgrop 3: Entreprenören har ingen plan om det går galet

Det är ingen hemlighet att många entreprenöriellt lagda företagare inte gillar att tänka längre än ett kvartal i taget. De kavlar hellre upp ärmarna och borrar ner huvudet. Men det gäller att titta på scenarion, annars är det väldigt lätt att enbart springa på - och hamna i ”dödens dal”. Det måste finnas ordning och reda. 

Lösningen: Det blir mycket jobb med siffror, och det berömda Excel-arket hägrar. Man kommer inte omkring siffernötandet, speciellt om man ska expandera i en senare fas. Läs mer om det i VD:ns guide till expansionsfasen.

Fallgrop 4: Dålig förståelse för företags- och skattelagar

Så här skriver Per Öberg. "Du gör en plan, startar ditt projekt och tjänar en slant. Men skatten blir en chock. Du köper varor från en kontakt på internet från någon i Kina. Men åker på miljonskadestånd för att du inte förstod att lagen förbjöd dig att importera just dessa varor. Så lär dig lagar och skatteregler innan du startar."

Samhället är byggt kring formalia. Så det är väldigt viktigt att juridiken stämmer. Alla avtal ska vara korrekta och det gäller att sköta sin åtaganden i form av skatter, avgifter och annat. Johan Martinsson pratar om ” sanningens ögonblick”.

Lösningen: Research och åter research. Alla lagar och bestämmelser är tillgängliga online, och även råd och tips för att kunna möta deras krav. Entreprenören bör beväpna sig med en laptop eller surfplatta och ta sig tiden att ordna sina processer för att vara på den säkra sidan.

Fallgrop 5: Företaget bygger på en dålig affärsplan

Att ha en dålig affärsplan är ibland sämre än att inte ha någon affärsplan alls. Detta för att ditt företag bygger på en plan som innehåller felaktigheter eller som inte är komplett - vilket kommer att leda till att det kommer att misslyckas.

Lösningen: Nätverka, inhämta råd och ta råd av erfarna företagsledare när du gör din affärsplan. Detta kan ske både på nätverksträffar och på nätet (LinkedIn är ett utmärkt forum).

Sammanfattning

När allt kommer omkring för företag som ska startas upp, gäller det att göra sin hemläxa först. USP, affärsplan, scenarioplanering och koll på skattereglerna är bara några exempel. 

IT i allmänhet och digitala arbetsprocesser i synnerhet kan snabba på och effektivisera genomförandet av dessa hemläxor. Läs mer om detta i VD:ns guide till uppstartsfasen... och hur IT kan stötta.

Ladda ner

 

Topics: Uppstartsfas

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen